HTML

Demokrácia igen, Korrupció nem

Egy idális világban a demokrácia működik, a korrupció pedig nem. Bár ezt létrehozni nem lehet, de megközelíteni igen. Kis lépések segíthetik ezt a folyamatot, ezeket szeretném összefoglalni.

Friss topikok

Linkblog

Az internet semlegessége megőrízhető

2010.12.17. 10:14 Leléptem

Most mindenki a Wikileaksről beszél vagy ír. És bizony nem kell összeesküvés elméleteket hajszolni, hogy észrevegyük ez nem tetszik a kormányoknak. Képzeljük csak el, ha ez divatba jön és boldog-boldogtalan megoszt minden információt. Vezetőink akcióba lendültek Kövér László kezdeményezésével Amerika pedig alattomos harcot vív támadják a szervereket, a vezetőt Assange-ot és a pénzügyi hátteret. Nem közvetlenül persze, csak valahogy érzi az ember, hogy ott állnak az egész mögött.

De, és itt jön a lényeg: NEM SZABAD FELADNI!

Megtámadták a PayPal-t és az behódolt, újra továbbítja a támogatásokat. Szereztek nekik új IP címeket, tükrözték a szervereket (jelen pillanatban több mint 1000 helyre).

De álljunk meg egy pillanatra. Egy csatát most megnyerhetünk, de egy háborút... Nagyon nehezen. Hosszú távon a titkosszolgálat szépen csendben elintézi majd. Ha csak nem tervezünk mi is hosszútávra.

Minden kormány az Internet egyre nagyobb ellenőrzését ösztönzi vagy fogja ösztönözni, hiszen alapesetben nekünk kuss van. Tehát ki kell venni az ellenőrzést a kezükből. Rövidtávon jó taktika a hacker sereg szervezése, mihez ugye még tudás sem kell. Csak letölteni egy programot és a megott címet beírni, majd megnyomni a gombot. erre bárki képes.

Hosszú távon azonban már sokkal nagyobb kaliber kell. Ez pedig adott hála a nyílt forráskódu közösségnek. Innentől kezdve kissé IT nyelvezetű a téma, aki nem érti, csak keressen egy nyugodtan egy másik cikket.

Most már szinte az egész világon elérhető a wifi és linuxos firmware vagy OS alapú wifi-t használó eszközök. Tehát már csak egy linuxos progi kell, ami egy új hálózati elven működik. Ahelyett, hogy a kormányok által ellenőrzött útvonalakat használnánk az eszközök inteligens útvonalvállasztóként viselkednének. Feketelistával hogy a hamis, letiltó címeket elkerüljék. Így a már most is meglévő kormányzati megoldások mint pl. a nagy kínai tűzfal megkerülhetőek.

Milyen alapok adottak. Több száz-ezer fajta router ami képes linuxos alap futtatására. Illetve a terjedő Androidos telefonok és a hamarosan megjelenő ChromeOS alapú netbookok. Csak Androidos telefonból napi 300 000 -et aktiváltak ebben a hónapban! Ez havi 9 millió! Ezek az eszközök megkereshetnék egymást, egyfajta Wireless Repeater-ként funkcionálva ami mellesleg elegendő szám esetén az internetszolgáltatókat is kiejti a játékból. Kicsit úgy ahogy Skype is működik. Minden kliens eléri a hálózat bármely tagját. Rengeteg már kész megoldás segíthet ebben, mint pl. utorrent működése mely nemcsak TCP/IP hanem UDP protokollt is használ illetve a DHT felderítés elve. A legújabb botnetek is használják ezt az elvet, mikor nincs kinevezett szerver, a fertőzőtt gépek bármelyike kinevezhető koordinátornak. Az egész Internet anno erre az elvre épült. Nem kell új szabvány fejleszteni, csak kihasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Egy 5 tagú csapat egy hónap alatt összedobbhatná az alapot.

Persze kérdezhetnétek, miért töltenék le az emberek. Lássuk csak:

  • Az internetszolgáltató nem látja a forgalmat, ezért nem kaphatnak el illegális letöltésért, forgalom túllépésért
  • Bárhol lehetne interneted, akár idegen országban is
  • Ingyen lehetne, hiszen nem kell üzemeltetni szervereket

Két-három éven belül a világon bárhol lehetne semleges internet.

Hát ennyi, gondolkozzatok el rajta. Kommenteljetek, írjatok ha valakinek van még ötlete, kérdése, esetleg csatlakozni szeretne egy ilyen csoporthoz.

Szólj hozzá!

Címkék: internet programozás semleges wikileaks

A bejegyzés trackback címe:

https://deikon.blog.hu/api/trackback/id/tr982521374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása